Ethernet

27.02.2009

Ethernet bilgisayarlar arasında bir ağ oluşturmaya yarayan yöntemdir. Bilgisayarların ethernet aracılığı ile birbirlerine bağlanabilmeleri için ethernet kartı adı verilen bir donanım gerekmektedir. Bu karta bağlantıyı sağlayan giriş/arabirim ADSL modem gibi aksesuarların bağlanması için de kullanılabilmektedir. Kişisel bilgisayarların 80'li yılların başlarından itibaren yaygınlaşması ile bilgisayarlar arasında hızlı ve güvenli veri aktarımına olan ihtiyaç arttı. Çözüm ise Ethernet'ti. Günümüzde bir çok LAN teknolojisinden söz edise de, Ethernet açık ara farkla en yaygın LAN teknolojisidir. Ethernet ilk ortaya çıkışından itibaren teknolojisi ve üretim haklarıyla herkese açıktır. Kullandığı teknolojinin üretimi kolaydır ve ucuza mal edilebilir. Aynı zamanda güvenilir olduğu ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşıladığı için en yaygın yerel ağ teknolojisi haline gelmiştir. En yaygın teknoloji olması ethernetin üreticiler için büyük bir pazar haline gelmesine ve sürekli geliştirilmesine yol açmaktadır. Tüm bilgisayar ağları ağ üzerinden aktarılacak veriyi sabit boyutta küçük paketler halinde iletirler. Bu yöntemin iki önemli faydası vardır. Birincisi büyük bir dosya transferi yapan bir bilgisayar ağın tamamını uzun bir süre meşgul durumda tutmamış olur. Bir sistem veriyi paketler halinde yollarken, her paketi göndermeden önce kablonun kullanımda olup olmadığını kontrol ettikten sonra paketi yollar. Paket karşıya ulaştığında, kablo tekrar ağdaki tüm makinalar için boş duruma gelmiş olur. Az önceki makina ikinci paketi yollamadan önce tekrar kabloyu kontrol etmek zorundadır. Bu arada diğer bir sistem kendi paketini yollayabilir. Paketler küçük yapıda olduğu için saniyelerler içinde yüzlercesi değişik bilgisayarlar tarafından yollanıp-alınabilir. Bilgisayarları kullanan insan için durum, ağda sanki herkes aynı anda veri alışverişi yapıyormuş gibidir. Veri paketler halinde gönderilmeseydi, bir kullanıcı 50 MB bir dosyayı başka bir bilgisayara yollarken belki 3-5 dakika boyunca diğer hiçbir sistem ağı kullanamayacaktı. Ethernet veri paketinin yapısı sabittir. Her paket şu dört bilgiyi içerir:Alıcının MAC adresiGönderenin MAC adresiGönderilecek veri'nin kendisiCRC koduMAC adresiEthernet ağına dahil her cihaz ya da ethernet arayüzüne sahip her cihaz "node" olarak adlandırılır. Bilgisayarlara ethernet kartı takınca bir node haline gelirler, ancak ethernet girişi olan başka cihazlar da olabildiği için(router'lar mesela) genel kavram node'dur. Ethernet ağında sistemler birbirinden sahip oldukları MAC adresi ile ayırdedilirler. Her node veya basitçe her ethernet kartı dünyada eşi olmayan bir adrese sahiptir. Bu adres 48 bitlik bir sayıdır

0 kişi tarafından 0 olarak değerlendirildi

  • Currently 5.0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

, ,

Fiziksel Katman Detayları

26.02.2009
ISO / OSI başvuru modelinin ilk katmanı olan fiziksel katman (FK), ağda bulunan iki uç eleman arasında iletilecek sayısal bilginin (ikili bilgi) fiziksel olarak iletişim ortamında taşınması ile ilgili tanımları, yöntemleri ve arayüz / konnektör standartlarını içerir. Diğer bir deyişle, fiziksel katman bilginin bit dizisi halinde iletim ortamı üzerinden aktarılması ile ilgili işlevleri kapsar. Fiziksel katman için, iletilen bilginin yorumlanması olayı söz konusu değildir ve bu nedenle bit dizisi fiziksel katman açısından bir anlam içermez.

Fiziksel katmanın işlevi; veriyi hemen üstünde bulunan veri bağı katmanından alır aldığı veriyi uygun bir şekilde kodlar, kodlanan veriyi elektriksel / optik / elektromagnetik işaretlerden birisine dönüştürür ve iletim ortamına bit dizisi şeklinde çıkarır.

Fiziksel katman içerisinde yapılan tanımlamalar, işlemler ve arayüz / konnektör standartları aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:

  • Fiziksel katman bağlantı arayğz konnektör standartları: RS-232, RS485, RJ-45 vb
  • İletim ortamları :Burulmuş-çift koaksiyel, fiber vb
  • Kodlama yöntemleri: NRZ, NRZ-I, Manchester, vb
  • Bağlantı / konnektör şekilleri D25, D-9, D-15 vb

Bilgi / Veri iletiminin Temelleri
Bilgisayara klavye veya diğer giriş birimleri aracılığıyla veri girildiğinde yani alfabetik veya nümerik bir tuşa basıldığında, klavyenin içerisinde standart kodlama yöntemlerinden biri kullanılarak oluşturulmuş ikili düzende bit dizisi elde edilir. Ortaya çıkan veri yada bilgilerin ağdaki bilgisayarlar arasında iletim ihtiyacı oluşur.

İletim paralel ve seri olmak üzere 2 çeşittir.
Parelel İletim : Her bir bit için ayrı bir tel/ hat kullanıldığı durumdur.
Seri İletim: Her bir bit için tek bir tel/ hat kullanıldığı durumdur.

İletim hızını ve iletim mesafelerini sınırlayan 4 temel faktör bulunmaktadır.

İşaret Zayıflaması (Attenuation) : Veri iletişiminde, iletimde kullanılan elektromagnetik dalga yayıldıkça enerjisinin bir kısmı ısıya dönüşür ve kaybolur.

İşaret Bozulması (Distortion) : Elektromanyetik dalgalardan oluşan işaretlerde, her bir dalganın iletimde farklı zayıflamalar ve gecikmeler olabileceğinden, alıcı tarafına gönderilenden çok farklı bir işaret alınabilir.

İşaret Dağılması / Saçılması (Dispersion) : Elektromanyekik enerjinin, yayılım sırasında değılarak kaybolması mümkündür. Yayılım sırasında oluşabilecek işaret dağılması kullanılacak ara elemanlar ile azaltılır.

Gürültü (Noise) : Bir işarette iletim arasında oluşabilecek değişiklikler 'gürültü' olarak adlandırılır. Farklı cihazların / elemanların çalışması ile meydana gelen elektromanyetik dalgalar gürültü oluşturabilir. Gürültü, ikili bilgilerin güvenilir bir biçimde gönderilmesine engelleyen etkenlerden birisidir.

Fiziksel Katmanda Tanımlanan İletim Ortamları

Kablolu İletim ve Kablo Çeşitleri

  • İki telli düz kabolar
  • Çift burgulu kablolar
  • Eş Eksenli - koaksiyel kablolar
  • Fiber optik kablolar

Kablosuz İletim ve Çeşitleri

  • Mikro dalga
  • Uydu frekans dalgaları
  • Lazer

0 kişi tarafından 0 olarak değerlendirildi

  • Currently 5.0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sistem Odası, , ,

Bilginin Şekillendirilmesi (Data Encapsulation) ve İletilmesi

25.02.2009

Bilginin iletilmek üzere şekillendirilmesi işlemi, uygulama katmanından fiziksel katmana doğru giden bilgiye belli başlıklar eklenmesi olarak tanımlanır.
7 katmanlı yapıda her katman, katmanda tanımlanan işlemleri gerçekleştirir ve kendi katmanına ait özel başlığı gelen bilgiye ekler.
Eklenen yeni değerlere / parçalara sahip olan bilgi bir alt katmana aktarır ve en sonunda fiziksel katman bilgiyi gideceği yere iletir.
Fiziksel katmanda tanımlanan ortam üzerinden iletilen bilgi, alıcı tarafından fiziksel katmandan uygulama katmanına doğru yol alırken her katman kendisine ait başlığı/ segmenti çıkartır.
Bilgi hatasız olarak uygulama katmanına gelmişse, iletişim başarıyla gerçekleştirilmiş demektir. Bilginin şekilllendirilmesi ve iletilmesi beş adımda gerçekleştirilir.

1- Uygulama, sunum ve oturum katmanları kullanıcının iletmek istediği bilgiti iletir.
2- Nakil katmanı gelen bilgiyi bölümlere / dilimlere (segment) ayırır ve iletir.
3- Ağ katmanı, aldığı bilgi segmentlerini paket (Packet) şekline dönüştürür.
4- Veri bağı katmanı, paketleri çerçeve (frame) yapısına şekillendirir.
5-Fiziksel katman çerçeve yapısındaki bilgiyi bitlere ayırır ve iletir. Açıklanan işlem aşamaları ile en üst katmanda görüntü yada yazı şeklinde yola çıkan bilgi, alt katmanlara indikçe makine diline dönüşmekte ve sonuçta

0ve1 değerlerinden oluşan elektrik sinyalleri halini alara iletilmektedir.

0 kişi tarafından 0 olarak değerlendirildi

  • Currently 5.0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sistem Odası, , ,

Açık Sistemler Arabağlaşım (OSI) Referans Modeli

23.02.2009
OSI referans modeli; ağda uyulması gerekli kuralları sistematize edilmiş bir biçimde sunmak ve standartları gruplandırmak / işlemleri sınıflandırmak amacıyla oluşturulan bir referans modelidir.

Bilgisayarlar arası iletişimin başladığı günden itibaren farklı bilgisayar sistemlerinin birbirleri arasındaki iletişimin daima en büyük problemlerden birisi olmuş ve bu sorunun üstesinden gelebilmek için uzun yıllar boyunca çeşitli çalışmalar yapılmıştır. 1980' li yılların başında Uluslararası Standartlar Organizayonunun (International Standarts Organization-ISO) bilgisayar sistemlerinin birbirleri ile olan iletişimini ortak bir yapıya ulaştırmak yönünde yaptığı çabalar sonucunda 1984 yılında 'Açık Sistem Bağlantıları (Open Systems Interconnection-OSI)' referans modeli geliştirilmiştir. Bu model sayesinde değişik bilgisayar firmalarının ürettikleri bilgisayarlar arasındaki iletişim sorununu ortadan kaldırmak hedeflenmiştir.
OSI referans modelinde, iki bilgisayar sistemi arasında yapıalcak olan iletişim problemini çözmek için 7 katmanlı bir ağ sistemi önerilmiştir.
Katmanlardan her biri farklı işlevle sahiptir.
ISO modelindeki 7 katmanın gerekçeleri aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
Bir başka deyişle; temel büyük bir problem 7 adet küçük probleme parçalanmış ve her bir problem için ayrı ayrı bir çözüm yaratılmaya çalışılmıştır. oluşturulan 7 katmanlı yapının en altında yer alan iki katman yazılım ve donanım, üstteki 5 katman ise genelde yazılım yolu ile çözülmüştür.

Açık Sistemler Arabağlaşım (Open System Intercorrection-ISO) referans modeli, bilgisayar veri haberleşmesi sürecinde yapılması gereken işleri katmanlar düzeyinde tanımlayan bir örnek modeldir. Bu modelde veri haberleşmesi için yapılması gereken tüm işlemler biribirinden bağımsız olarak parçalara ayrılmış ve her parçaya ait görev tanımlamaları yapılmıştır.

OSI modeli, bir bilgisayarda çalışan uygulama programının, iletişim ortamı üzerinden başka bir bilgisayarda çalışan diğer bir uygulama ile olan iletişiminin tüm adımlarını tanımlar. En üst katmanda görüntü ya da yazı şeklinde çıkan bilgi, alt katmanlara indikçe makine diline dönüşür ve sonuç olarak 0 ve 1 bilgilerinden ibaret elektrik sinyalleri halini alır.

  • Tüm model farklı alt seviyelere ayrılabilmeli, gerektiğinde yeni bir seviye oluşturulabilmelidir.

  • Her seviye çok iyi tanımlanmış bir fonksiyonu gerçekleştirmelidir.

  • Her seviyenin fonksiyonu, uluslararası standartlaştırılmış protokollere göre seçilmelidir.


  • Her seviyenin sınırını arabirimler arasındaki veri trafiği minimize edecek şekilde tanımlanmalıdır.

  • Seviye sayısı, birbirine girmeyecek kadar az, özel fonksiyonları gerçekleştirecek kadar çok ve sistemin yapısını karmaşıklaştırmayacak kadar az olmalıdır.
Yukarıda sayılan gerçeklere uyularak, bilgisayar ağlarında ypaılan işlemlerin katmanlara bölünmesi sonucu oluşan 7 katmanlı ağ modleinin sağladığı faydalar, aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Karmaşıklığı azaltarak, insanların belli katmanların işlevlerine yoğunlaşarak uzmanlaşmasına yardımcı olur.

  • Farklı donanım ve yazılım ürünlerinin biribiriyle uyumlu çalışmasını sağlar.

  • Modüler uzmanlaşmayı kolaylaştıraraki farklı uzmanlığı olan kişilerin işbirliği yapmasını veya görev paylaşımı ile ortaklaşa çalışmasını kolaylaştırır.

  • Bir katmanda yhapılan değişikliklerin diğer katmanları etkilemesini önler.
  • Katmanların işlevlerinin öğrenilmesi ve öğrtilmesini kolaylaştırır.

  • Farklı katmanların farklı işlevleri olması problemin tesbitini ve çözümünü kolaylaştırır.
Her birinin veri iletişiminde yapılan işlemlerden bir veya bir kaçını temsil ettiği, en altta yer alan iki katmanın (1 ve 2. katmanlar ) donanım ve yazılım, üstte yer alan 5 katmanın (3-7 katmanlar) ise genelde yazılım ile ilgili olduğu 7 katman aşağıdaki isimlerle anılır ve Şekideki gibi yerleştirilebilir.


OSI mimarisinde, bir üstteki katmandan alınan verinin incelenmesi gibi bir kavram yoktur. Böylece katmanlar kendi kendine yeterli olmakta ve biri diğerinden bağımsız çalışabilmektedir.

Katmanlı mimari referans alınarak oluşturulan ve bir veya birçok ağ üzerinden gerçekleştirilen bir haberleşmede, verinin doğru olarak, zamanında ve tanınabilecek şekilde gönderilmesi hedeflenir. Hedeflenen işlemin gerçekleşmesi için yapılması gereken işler, iki farklı grupta ele alınabilir:


Birinci Kısım: İletişim ağını ilgilendirmektedir. Bir kullanıcının şebekeye gönderdiği veri, belirlenen hedefe, zamanıknda ve hatasız olarak iletilmelidir. Bunun için protokoş geliştirilmiştir ve 'ağ protokolleri' diye adlandırışan bu kavramlr ilerleyen bölümlerde detaylandırılacaktır.


İkinci Kısım: Verinin hedefe (alıcıya), doğru kullanımına uygun ve tanınabilir olarak iletilmesiyle ilgilidir. Yani, alıcıya ulaşan verinin hem bit dizilişi (syntax) kullanıma uygun olması hem de anlam olarak (semantic) tanınabilmesi gerekmektedir. Bu gruba giren işler / işlemler, yüksek seviyeli protokoller olarak isimlendirilen protokoller ile çözümlenir.

OSI referans modelinde bulunan katmanları incelerken, OSI referans modelinin bir ağ uygulaması olmadığı ve OSI referans modelinin sadece her katmanın görevini detayları ile tanımladığı unutulmamalıdır.

OSI modeli kullanılarak oluşturulan ağlarda gerçekleştirilen ağlarda firmaya bağlı olarak farklılıklar gösterilebilir.

1- Fiziksel Katman (Physical Layer) :
Bilgilerin fiziksel olarak gönderilmesi ve alınmasından sorumlu katmandır. Fiziksel iletişimi başlatır, yönetir, sona erdirir. Fiziksel katman, elektriksel bağlantılar ve sinyallerden oluşur. Ağı oluşturma işleminde kullanılan tekrarlayıcılar (repeaters) ve hublar bu katmanda çalışırlar / tanımlıdırlar. Bu katmanda tanımlanan standartlar taşınan verinin içeriğiyle ilgilenmezler. Daha çok işaretin şekli, fiziksel katmanda kullanılacak konnektör türü, kablo türü gibi elektriksel ve mekanik özelliklerle ilgilenir. Modülasyon tekniği, iletişim ortamı, çalışma gerilimi, iletim frekansı vb. özellikler fiziksel katmanda belirlenir. Fiziksel katmanda yazılım ile ilgili hiçbir işlem yoktur. Fiziksel katman dışındaki diğer katmanlar arasındaki haberleşmede ise iletişim ve yapılacak işlemler yazılım ile sağlanır.


2- Veri Bağı Katmanı (Data Link Layer):
Veri bağlantı katmanı, birnoktadan diğerine hatasız veri aktarımı ve veri akışını kontrolden sorumludur. Diğer bir deyişle; ağ katmanından aldığı veri paketlerine hata kontrol bitlerini ekleyerek çerçeve (frame) halinde fiziksel katmana iletme işinden sorumludur. Bu katma, karakterleri bir dizi halinde birleştirip mesajlar haline getirir ve oluşan mesajı kontrol eder. Kontrol sırasında veride hata tespit ve düzeltme işlemlerini yapar. Mesajlarınbaşına ve sonuna belirleyici bayraklar yerleştirir. Çerçeve kurma, hata denetimi, akış denetimi, vb. veri bağı katman hizmetleri mevcuttur.

Kontrol edilen fiziksel katman üzerinden iletilen mesajların, alıcı tarafında düzgün ve doğru alınıp alınmadığı kontrolünü yapar. Mesaj alıcı tarafından doğru alınmadı ise, mesajın yeniden oluşturulması ve gönderilmesi işlemlerini gerçekleştirir. 'High-Level Data Link Control- HDLC' ve 'Advanced Data Cornmunications Control Producers' gibi protokoller veri bağı katmanı içerisinde tanımlanan işlemler için kullanılır.

Köprüler (bridges) ve anahtarlar (switches) ağı oluşturulan elemanları veri bağı katmanı işlemleri sayesinde bağlamak amacıyla kullanırlar.

3- Ağ Katmanı (Network Layer):
Ağ katmanı, bilgi paketlerinin ağ adreslerini kullanarak bu paketleri uygun ağlara yönlendirme işini gerçekleştiren işlemleri içerir. Diğer bir deyişle bağlantıyı sağlayan ve ulaşılmak istenen bilgisayara giden yolu bulan katmandır. Yönlendirici (Router) olarak isimlendirilen arabağlaşım elemanları bu katmanda tanımlıdır. Bilgi paketlerini bir uçtan diğer uca ağdaki çeşitkli düğümler üzerinden geçirilip yönlendirilecek alıcısına ulaşmasını sağlayan işlevlere sahiptir. Veri paketinin alıcısına giderken ap koşullarına, önceliklere ve diğer parametrelere göre hangi yolun uygun olacağı bu katmanda değerlendirilir. Ağ katmanı düzeyinde aktarılan bilgi bloklarına "paket" adı verilir. Bir hem üst katmandan gelen bilgi bloğunu, hemde ağ katmanı için mantıksal ağ adresleri, yönlendirme bilgisi ve akış kontrolü bilgilerini içerir. Ağ katmanında, ağlar araı yönlendirme, tıklanma kontrolü, mantıksal / fiziksel adres dönüşümü vb. bir çok işlem gerçekleştirilir.

4- Ulaşım Katmanı (Transport Layer) :
Uçtan uca bağlantı kuran iki birime ağ hizmetinin sağlandığı katmandır. Üstteki ilk üç katman ile alttaki üç katman arasındaki iletişimi sağlar ve daha aşağıdaki katmanların fonksiyonlarını, yukardaki katmanlardan işlemlerinden bağımsız hale getirir. Adından da anlaşılacağı gibi, bu katmanda mesajların hedeflenen iş istasyonuna ulaştırılması işlemi gerçekleşir. Verici tarafındaki ulaşım katmanında gönderilecek bilgiler hatta yolculuk edebilecek şekilde küçük parçalara ayrılır. Alıcı tarafındaki ulaşım katmanında ise alınan mesajlar tekrar birleştirilerek orjinal mesaj haline dönüştürülür.

Oturum katmanından aldığı mesajı, alttaki katmanlar tarafından kabul edilecek parçalara ayırma işlemi, 'dilimleme (Segment' leme)' olarak isimlendirilir. Yapılan işlemlerin oturum seviyesinden ve değişen donanım teknolojilerindeki etkilenmerden bağımsız olarak yapılması gerekir. Normal şartlar altında ulaşım katmanı, oturum seviyesinden talep edilen her bağlantı için bir ağ bağlantısı oluşturur. Bu katman aynı zamanda akış-kontrolü kullanarak karşı tarafa gönderilen verinin yerine ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder.

5- Oturum Katmanı (Session Layer) :
Uç düğümler arasında gerekli oturumun kurulması, yönetilmesi ve sonlandırılması işlemlerini içerir. Uygulamalar arasındaki oturumu kurar, yönetir ve sona erdirir. Uygulama ve Sunum katmanlarına hata bildirmini sağlar. Oturum katmanın verdiği hizmetlerden biri, diyalog kontrolüdür. Oturumlar, veri akışının ya iki tarafa da aynı ana olmasına (full duplex), ya da tek yönde olmasına izin verirler. Bilgi akışının tek yöne doğru olması durumunda iletim sırasında kimde olduğuna oturum katmanında bulunan işlemler karar verir.
Oturum katmanında gerçekleştirilen işlemlerden (hizmetlerden) bir diğer, senkronizasyondur.
Farklı protokoller kullanan makinaların bağlantı kurmalarında ortaya çıkan uyumsuzluk problemlerini ortadan kaldırır.

6- Sunu Katmanı (Presentation Layer) :
Sunu katmanı, oturum katmanından gelen bilginin uygulama katmanına iletilmesinden sorumludur. Diğer bir deyişle, kullanıcı programları ile ağ arasındaki yüsek seviyeli iletişim arabirimidir. Bilgi üzerinde yapılabilecek her çeşit işlem bu katmanda gerçekleştirilir. Sunu katmanı bilginin sıkıştırılması, şifrelenmesi veya başka formata çevrilmesi işlemlerini içerir.

Sıkıştırma/açma, kodlama/kod çözme, EBCDIC-ASCII dönüşümü ve ters dönüşümü gibi işlevlerin yerine getirilmesini sağlar. Sunu katmanı bu gereksinimleri karşılamakta ve veriyi istenen tarzda ifade etmeyi mümkün kılmaktadır.

Sunu katmanı, kontrol kodlarının özel grafik ve karakter tablolarının bulunduğu yerdir. Sunu katmanı yazılımı, yazıcıların, çizicileri ve diğer aygıtları kontrol eder.

7- Uygulama Katmanı (Application Layer):
En üst katmanda bulunan uygulama katmanı; kullanıcıya hizmet veren, ağ işletim sistemi ve uygulama programlarının bulunduğu katmandır. Dosya paylaşımından, yazılacak iş birikimlerine, elektronik postadan veri tabanı yönetimine kadar olan bütün işlemler bu katmanda yapılır. Ağ yönetimi istatistikleri, arıza ve benzeri durumların izlenmesi işlemleri, sunu katmanı içerisinde değerlendirilen yazılımlar ile gerçekleştirilebilir.

Uygulama katmanı kullanıcıın çalıştıracağı ağ servislerini sağlar ve kullanıcıya en yakın olan katmandır. Kullanıcı tarafından çalıştırılan tüm uygulamalar bu katmanda tanımlıdırlar.

0 kişi tarafından 0 olarak değerlendirildi

  • Currently 5.0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sistem Odası, , ,

Ağ Standartları

21.02.2009
Ağ standartları, bilgisayar ağlarında gerekli prensipleri / karakteristikleri / özellikleri tanımlayan, zorlukları belirtmek amacıyla oluşturulan kurallar bütünü olarak tanımlanabilir.

Ağ standartları "De Facto" ve "De jure" olmak üzere iki sınıfta gruplandırışır:

De facto : Yasal bir yetkiye sahip olmayan şirketlerin geliştirdikleri (IBM PC, UNIX vb) ve genel kullanımları nedeni ile referans kabul edilen standartlardır.

De jure : Standartları ise, yasal olarak kabul edilmiş kurumlarca geliştirilen ulusal veya uluslararası standartlardır.

Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde bilgisayarlarda olan gelişmelere benzer şekilde bilgisayar ağlarının sayıları ve boyutları ile ilgili inanılmaz gelişmeler yaşandı.
Bu süreç içerisinde oluşturulan / kurulan ağların çoğu, farklı donanım ve yazılım uygulamaları kullanılarak geliştirildi. Bilgisayar ağlarının ilk yıllarında her bilgisayar üreticisi kendi protokollerini geliştiriyoırdu. Sonuçta biribiri ile uyumsuz birçok bilgisayar ağı oluştu ve farklı standartlar kullanan bu ağların biribirleri ile iletişim kurmaları güçleşti.Bu problemi çözmek amacıyla, Uluslararası Standartlar Organizasyonu(International, Standarts Organization-ISO) ağ kurucularının iletişim kurabilmelerine ve birlikte çalışabilmelerine yardımcı olabilmek için gerekli bir ağ modeli geliştirme ihtiyacını ortaya koydu, ortaya konulan ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çalışmalarn sonucu olarak ISO tarafından "Açık Sistem Bağlantıları (Open System Interconnection - OSI)" referans modeli yayınlandı.

OSI referans modeli kullanılarak veya kullanılmadan oluşturulan ağ standartları, genellikle belli kurumlar ve komiteler tarafından oluşturulur onaylanır.

ISO (International Standarts Organization): Merkezi Paris' te bulunan uluslararası ve ulusal veri iletişimi geliştiren kurumlardan biridir.

ANSI (American National Standart Instutute): Birçok endüstri dalında standart belirlemek üzere oluşturulmuş, ISO' yu temsil eden bir alt kuruluştur ve hemen her dal için standart belirleyen komitelerden oluşmaktadır.

CCITT (Consultative Committee of International Telegraph and Telephone) : Ulusal ve uluslararası ağlarda kullanılan haberleşme ekipmanları ile uluslararası haberleşme için standartlar yayınlayan uluslararası bir komitedir. İsim değişikliği ile ITU adını alarak yeni bir yapıya dönüşmüştür.

IEEE (Instute of Electrical and Electronics Engineers) : Amerika merkezli Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Odası IEEE, ANSI ve ISO' ya bağlı standartları yayınlayan profesyonel bir enstitüdür. Geniş alan (WAN) ve yerel alan ağ (LAN) sistemleriyle ilgilenen endüstri ve akademi çevresinden üyeleri olan IEEE çok büyük bir organizasyondur. Uluslararası standartlar geliştirme ve onaylayan IEEE'nin 802*X LAN standartları bu enstitünün en iyi bilinen standartlarıdır.

IEEE tarafından yapılan standartlar ve kapsamlarının aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • 802.1 : Higher Level Interface (HILI)
  • 802.2 : Logical Link Control (LLC)
  • 802.3 : CSMA / CD
  • 802.4 : Token Bus
  • 802.5 : Token Ring
  • 802.6 : Metropolitan Area Network (MAN)
  • 802.7 : Broadband Technical Advisory Group (BBT AG)
  • 802.8 : Fiber Optic Technical Advisory Group (FOT AG)
  • 802.9 : Integrated Services LAN (ISLAN) Interface
  • 802.10 : Standart for Interoperable LAN Security
  • 802.11 : Wireless LAN (WLAN)
  • 802.12 : Demand Priority
  • 802.14 : Cable TV Based Broadband Communication Network
  • 802.15 : Kişisel alan ağları ile ilgili standartları tanımlar.
  • 802.16 : Geniş band kablosuz ile ilgili standartları tanımlar.
  • 802.17 : Paket halkaları ile ilgili deneysel çalışma standartlarını tanımlar.

ITU (International Telecommunication Union) : "CCITT" nin yeniden yapılanması ile oluşturulan 'Uluslararası Haberleşmeciler Birliği' veri haberleşmesi konusunda standart belirlemektedir.

Haberleşme ile ilgili standartların çok büyük bir kısmı ITU tarafından geliştirilmektedir.

IETF (Internet Engineering Task Force) : İnternet uygulamasında standart çalışmaları ve önerileri yapan, standart öneren ve belirleyen, kırktan fazla çalışma grubundan oluşan uluslararası bir birliktir.

RFC (Request For Comment) : İnternette kullanılan protokoller ile ilgili standartları tanımlayan dökümanlar dizisidir. Bütün internet standartları RFC dökümanları olarak tanımlıdır. Her döküman bir RFC numarasına sahiptir.

EIA (Electronics Industries Association) : Veri ve bilgisayar haberleşmesi ile ilgili, daha çok fiziksel ara yüz standartı kapsamında olan kablo, konnektör ve sonlandırma üzerine tanımlamalar yapmaktadır.

0 kişi tarafından 0 olarak değerlendirildi

  • Currently 5.0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

,