Fotoğrafçılık

18.11.2010
Bu bölümde edindiğim bilgiler için "Yusuf Kadri Şirinkan" ve "Scott Kelby" ye teşekkürler.

Keskin Bir Fotoğraf İçin Ne Yapmalı ?
- Üçayak (Tripod)

    Keskin bir fotoğraf için olmazsa olmazdır.

- Tetik veya zamanlayıcı
    Makinada oluşabilecek titreşimlerin engellenmesi için, zamanlayıcı veya var ise bir tetik yardımı ile fotoğrafların çekilmesi netliğinizi arttıracaktır.Hatta deklanşör düğmesinin varlığını unutmanız size keskin fotoğraflar çıkması için yardımcı olacaktır.

- Ayna kilitleme
    Fotoğraf makinanızın Menü ayarlarında bulunan, gelişmiş bir ayardır. Aynın açılıp kapanması sırasında oluşacak titreşimin fotoğrafı bozması sebebi ile, keskin bir görüntü için, ayna kilitleme açılır.

- Titreşim Önleme (IS)
    Objektif üzerinden kolayca devre dışı bırakabilirsiniz. Titreşim önleme, dikkat etti iseniz, makinanın içinden çok küçük sesler çıkarır. Bunların oluşturacağı titreşimin engellenmesi sebebi ile keskin fotoğrafa doğru gittikçe yaklaşmaktayız.

- En net Diyafram açıklığı
    En net diyafram açıklığı kavramı, objektifin en açık diyafram açıklığının 2 f durak sonraki diyafram değeridir.

- Kaliteli bir objektif

- Düşük ISO
    Kumlamanın en aza indirilmesi ve netliğin artması için, ortama göre kullanabildiğiniz kadar en az ISO değeri ile çekim yapmalısınız.

- Netlik kontrolü için yakınlaşma
    Digital ekrandaki yakınlaştırmayı kullanarak, gerçekten en net görüntüde olduğunuzu kesinleştirdikten sonra, diğer açılara geçiş yapabilirsiniz.


Panaroma Çekim
- Panaroma çekim için Tripod olmazsa olmazdır.
- Çekimleri, yatay kareler yerine dikey karelerin olması çekeceğiniz kare sayısını arttırsa da kenarlarda daha az bozulmalara sebep olacağından, karelerin birleştirilmesi esnasında işinizi kolaylaştıracaktır.
- Beyaz ayarını Cloudy(Bulutlu) yapın. Ayarı default olarak bırakırsanız çekim sırasında değişecektir.
- Poz ayaları için deklanşöre basıp, enstantene ve diyaframı not alın. Böylece en uygun değerleri belirledikten sonra makinanızı manuel mod' a lara çekim yapın. Aksi taktirde çekim esnasında bu değerler değişebilir.
-Çekimin mümkün olduğunca hızlı olması gerekir. Çünkü kadrajınızda değişen objeler (ışık, bulut vs. ) var ise panaromanız çok kötü sonuç verebilir.
- Çekimleriniz %20-25 birbirlerini kapsayacak şekilde yapın. Aksi taktirde otomatik birleştirme yapamazsınız.
- Photoshop file menüsünden, Automate / Photomerge menüsünden yapabilirsiniz.


Pan Çekim
- Fotoğraf makinanızda S modu veya M modu ile çekilmelidir.
- Enstantane 1/30 uygundur.Daha üstlerinde etki azalabilir.
- Iso değeri olarak her zamanki gibi en düşük değeri seçiniz. 100 veya altı..
- Peşpeşe çekim yapılmalı, konu iyi yakalanmalı ve bir süre konu takip edilmelidir. Bu esnada seri çekim yapmak uygundur.