Kod yazmak bir sanattır, herkes yazı yazar ama herkes kod yazamaz !

14.10.2011
Evet uzun bir başlık oldu ama bugün bunu daha iyi anlamış biri olarak, artık bunu yazıya dökme kararı aldım. Herkes kağıdı eline alır, klavyeyi eline alır ve bir şeyler karalar çizer. Fakat bunlar ne kadar doğrudur, bir çoğu düşünmez.

İşte bizim camia da bu böyledir. Herkes "Aaa böyle bir şey varmış, dur öğrenelim" diye saçma sapan ne idüğü belirsiz zihniyetler birşey karalar, yaptığını sanar. Fakat işin en kötüsü ne biliyormusunuz ?
Bu yaptığı şeye kendisini inandırması ve onu başkasına güzelmiş diye anlatmasıdır.

Mühendislik, mimari, pattern herşeyi yoka saymış, karalamış ve çöplüğe çevirmiş. Biz şimdi iş mi yapıyoruz, yoksa ortalık mı temizliyoruz. Aslında biz elinde süpürge olan, belediye işçilerinden farklı değiliz. Nerde kaldı bu işin mühendisliği, nerde kaldı bu işin analizi. 

Peki herşey neden ?

Sektörü bilmeyen, bunu iş olarak benimsemeyen, laf olsun diye bu işi yapanların bu işe el atmasından. 
İşte bu kişilere "Seperation of Concerns" diyoruz. (Teşekkürler Kaymakçı)

Kısaca herkes kendi işini yapmalı, birileri sağlam düşünmeli, birileri iyi planlamalı, birileri düzgün bir şekilde yazmalı.

Biz başka sektöre giriyor muyuz yani. Eğer öyle olsa, bizde araba galerisi alırdık, bizde eczane açardık, bizde fabrika kurardık. Niye yapmadık. Herkes kendi işini yapsın diye. Ama günümüz şartlarında değerlendiriyoruz ki, Türkiye' de böyle bir şey mümkün değil. 

Bu işi zamana bırakıyoruz....

1 kişi tarafından 5 olarak değerlendirildi

  • Currently 5.0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Yazılım Mühendisliği, ,

Günümüz yazılım projelerinin sorunları

19.04.2011

Taleplerin karşılanamaması

·    * Hatalı tasarım ve yetersiz kaynak nedeniyle bakım yapılmaması.

·    * Yetersiz testler.

Yazılım Mühendisliği; etkin, güvenilir ve ekonomik yazılımı üretmek için Mühendislik yöntemlerinden faydalanmaktır.

Taleplerin Karşılanamaması:
Planlanmayan ihtiyaçların doğduğu durumlarda, stratejinin yanlış kurulması sonucu proje demotivasyon kaybına neden olmakta ve süreci uzatmaktadır.

Genel olarak, müşterinin proje planı dışında bir istek yapması veya projenin bitiminde sonra bunu geliştirmeye çalışması sonucu,yönetimsel ve programatik bazı “olmaz” lara girilmesi sonucu yazılım projeleri oluşmaktadır.

Hatalı tasarım ve yetersiz kaynak nedeniyle bakım yapılmaması:

Planlama esnasında yapılmış bir hata, temeli çürük birbinaya benzemektedir. Temel ne kadar sağlam ise, projeniz de o kadar sağlamolacaktır. Hatalı yapılan tasarımlar sebebi ile işgücü ve para kaybı yaşanmakadır. Buda projenin sürecine olumsuz olarak yansıyacaktır.

Yetersiz kaynak ise, müşteri taraflı veya BT şirketi tarafındanyaşanbilmektedir. Müşteri ek bütçelere onay vermeyebilir, BT şirketi yapılacakdeğişiklikler için gerekli personeli istihdam edemeyebilir. Bu olaylar projekapsamı dışında kalmakta olup, planlanmadığından projede sorunlar yaratacaktır.

 

Yetersiztestler

Yazılım mühendisliği, projeyi gerçekleştiren ekip ile test ekibini ayrı tutmaktadır. Temel olarak; test ekibi son kullanıcı gözüyle sistemi görmekte ve deneyimler ile testlerini uygulamaktadır. Bu testler önceden planlanmıştır.

0 kişi tarafından 0 olarak değerlendirildi

  • Currently 5.0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Yazılım Mühendisliği, ,